Tips til hvordan man bør oppføre seg på byen

Square

Studentbyen Trondheim er kjent for å ha et livlig natteliv, enten du er student eller besøkende. Det faktum at rundt 25% av innbyggerne i byen er studenter gjør at utelivet bli fylt opp av livsglade og festglade unge mennesker. Samtidig er de lokale trønderne også kjent for å være glad i en fest. Nemlig er det ofte slik at studenter fester for seg selv på lukkede fester, eller f.eks. på Samfundet, da blir utelivet i Trondheim en slags møteplass for studentene og de lokale innbyggerne. F.eks. ser man at flere trøndere også fester mye i fadderuken når nye studenter innvies med to uker festing.

På tross av at dette er et sted hvor det er lett å ha det moro, tar det kanskje litt tid å bli kjent og vant med kulturen til både studentene og trønderne, dermed har vi laget et par tips om hvordan du bør oppføre deg når du er på byen i Trondheim.

Det er viktig at du har tålmodighet når du står i kø på barer og restauranter, servitørene og bartenderne jobber så fort de kan. Bartendere forteller også at de forsøker å være så rettferdig som mulig når det gjelder køer foran baren, selv om det ikke alltid virker slik for gjestene. Ofte kan baren  virke svært kaotisk, men en erfaren bartender vil fortsatt greie å holde oversikt. Om du stresser bartenderen ved å klage og mase, vil den ansatte bare få mindre lyst til å hjelpe deg. Og, ikke klapp eller knips til bartenderen, de hater det.

Samtidig bør du overlate lagingen av drinker til den som kan det best, nemlig bartenderen. Ofte opplever nemlig ansatte som står bak bardisken at kunder forsøker å lære de opp i hvordan de skal lage ulike drinker. Innimellom kan det være greit å si ifra hvordan du ønsker at drinken skal bli laget, men husk at det alltid finnes forskjellige måter å lage de vanligste drinkene på og at bartenderen mest sannsynlig har perfeksjonert en måte han eller hun foretrekker.

Selvfølgelig er det også viktig å greie å moderere seg når du er på byen i Trondheim. Det kan være lett å bli revet med når studentene fester for fullt, men husk at det finnes en dag i morgen og at du helst ikke ønsker å ødelegge den ved å være dårlig.

Det hender at de ansatte på et utested må gripe inn når de ser at folk begynner å bli altfor fulle. Da kan det hende at de nekter deg servering, dette gjør de for å beskytte deg, ikke for å være kjipe. Det kan være vanskelig å tenke på i øyeblikket, men er greit å ha i bakhodet. Når denne avgjørelsen er tatt er det nemlig svært få bartendere som lemper på krava, derfor er det unødvendig å krangle og diskutere på en sånn avgjørelse.

Det er viktig at du alltid har med legitimasjon når du skal på byen, det er nemlig ikke alle bartendere som greier å se på deg at du nettopp har fylt 20 for en måned siden. Du må kunne bevise at du lovlig kan komme inn på stedet.

Det er viktig å komme på utesteder med riktig humør, altså at du er der for å ha det hyggelig, ikke for å krangle. Det er nok av folk som dra på byen for å slåss, det er det ingen som liker. Prøv ditt beste for å unngå unødvendige krangler slik at disse ikke eskalerer til noe mer. si eventuelt ifra til dørvakter om noen plager deg.

For studenter kan det kanskje være viktig å innstille seg på å møte nye folk når de drar ut på byen. Nemlig er det mange av studentene i Trondheim som forsvinner inn i den såkalte «student-boblen», dvs. at de kun møter og fester med studenter, eller t.o.m. begrenser seg til å kunne feste med de som studerer det samme som dem. Da gjør du deg selv en bjørnetjeneste, siden trøndere i seg selv er et fantastisk folkeslag å bli kjent med, samtidig kan det være sunt å henge med folk fra andre samfunnsklasser og med ulikt utdanningsnivå. Dette kan nemlig bidra til å utvide horisonten din og få deg til å bedre forstå bakgrunnen for andre sine livsvalg.