Pstereofestivalen

Square

Pstereo er en svært populær festival som avholdes hver august i Trondheim. Musikkfestivalen fikk sin første start i 2007, og oppkalte navnet sitt etter et album fra DumDum Boys.  Blant musikksjangerene du kommer til å møte på denne festivalen er elektronisk musikk, pop og rockemusikk. Besøkstallet ligger rundt 20 000 hvert år, omtrentlig.

En av de mest unike aspektene ved denne festivalen er dens plassering. Nemlig ligger denne festivalen nydelig plassert på marinen i Trondheim, dette er et grøntområde som strekker seg langs med Nidelva i Trondheim. Til vanlig er dette et populært sted å slappe av i solen for studenter, når været tillater det på sommeren.

Når festivalen avholdes blir det bygget ut fire scener rundt på området, hvor både artister fra Norge, utlandet og lokalmiljøet får lov å vise seg frem. Som er vanlig med festivaler, samarbeider også denne med flere av byens barer og nattklubber, slik at disse arrangerer ulike konserter knyttet til artistene på festivalen. I tillegg til å være en festival som er svært populær blant studentene i byen, arrangeres det også hvert år en egen familiedag og konsert hvor barnefamilier kan ta med barna sine og oppleve musikk og kultur i kjente omgivelser.

Miljøet i fokus

Festivalen har også et uttalt fokus på miljøet, mye fordi 90% av deltagerne på festivalen har svart at de mener at dette er et svært viktig aspekt ved slike arrangementer. Festivalen har svart på dette ved å ta en lederrolle når det gjelder miljø, nemlig har de jobbet med ulike miljøtiltak helt siden festivalens spede begynnelse. De har underlagt seg selv strenge rutiner og regler når det gjelder innkjøp av materialer, og frakten av disse. Festivalens mål er å stadig redusere deres karbonavtrykk og stå ansvarlig for en festival som har en positiv effekt på både lokalmiljøet og det nasjonale karbonregnskapet. Dermed er det naturlig at du på festivalområdet vil se resirkuleringsstasjoner overalt, og plakater og kurs som forklarer hvordan du som innbygger kan resirkulere på en mest mulig ansvarsfull måte.

Som en videreføring av overnevnte, ligger også festivalen stor vekt på å fremheve lokale, unge artister. Dermed holder de av en av scenene på festivalområdet utelukkende til nye og lovende band. Flere av disse bandene spiller også på lokale utesteder mens festivalen blir avholdt. På denne måten skaper man muligheter for unge artister som ønsker og drømmer om et gjennombrudd innen musikkbransjen.

Vil være best, ikke størst

Pstereo er på mange måter Trondheims svar på Øyafestivalen i Oslo og er blitt en stolthet for lokalbefolkningen i Trondheim. Som en følge av denne populariteten har publikum lenge ytret ønske om at festivalen skulle utvide kapasiteten for publikum. Allikevel forteller sjefen på festivalen til Adressa at han ikke er like interessert i akkurat det. Han forteller nemlig at en av festivalens mantra er å være best, men ikke størst. Hans opplevelse er nemlig at om folk står for lenge i kø, så kommer de ikke tilbake. Han ønsker at flyten av publikum skal være lett og ledig, ikke tung og forvirrende.

Derfor mener han at det er viktig at det finnes nok av grøntområder, luftige steder og sitteplasser., for å skape mest mulig sosial interaksjon mellom de besøkende, uten at folk står opp på hverandre og har liten plass. Dessuten har festivalen hatt svært god nytte av samarbeidet de har med studentene på NTNU, en av de beste universitetene i Norge. Ofte kommer festivalen med problemstillinger til studentene ved universitetet, og studentene bruker så tid og energi på å utvikle løsninger for festivalen, som siden blir implementert.  Som takk for innsatsen får studentene utdelt billetter til festivalen, eller konserter i området.

Nemlig er studentene i Trondheim en svært viktig del av denne festivalen, både pga. deres rolle i utformingen av festivalen, men også fordi at de gjør opp en svært stor del av publikum generelt. Nemlig er Trondheim en svært viktig studentby i Norge og mye av byens sosiale liv og uteliv er bygget på nettopp denne gruppen mennesker, både ansatte og kunder. Om du skal besøke byen som turist er det lurt å merke seg datoen når festivalen starter, siden dette en ypperlig mulighet til å se Trondheim på sitt beste!