Om Leia Havkro

Square

Leia Havkro ligger på Sula, som gjennom samarbeid med kunstner-initiativer i Trøndelag err blitt et populært sted for kunstnere fra hele verden. Nemlig opprettet man for et par år tilbake et samarbeid med Lademoen kunstnerverksteder, som er et kreativt sentrum i Trondheimsregionen.

Målet med dette samarbeidet var å gjøre Sula til et populært sted for kunstnere fra alle verdenshjørner. Man ønsket at kunstnere kunne oppholde seg billig i ulike kunstnerboliger og utfolde seg kreativt, mens de samarbeider med lokalbefolkningen i området.

For lokalbefolkningen har Leia Havkro lenge vært en viktig institusjon og samlingspunkt for de lokale og tilreisende kunstnere og besøkende. Nemlig er dette et populært sted som serverer både leskende drikkevarer og utsøkt mat.

Som seg hør og bør, etter navnet å dømme, er mye av maten som blir servert her sjømat.  Dette er naturlig da restauranten befinner seg på en naturvakker øy.  Samtidig har de ikke satset på vanskelig fordøyelig gourmetmat, men heller satset på å ha et realt tilbud til de lokale, og spesielt familier på øya.

Samtidig er stedet blitt et populært sted å ta en øl på kveldstid eksempelvis etter jobb eller studier. Om du kommer hit en fredags- eller lørdagskveld vil du raskt oppleve god atmosfære og høy stemning blant de besøkende.

Her finner du folk i alle aldre og i alle samfunnslag, nemlig tar ikke dette stedet seg selv for alvorlig, men er et koselig sted for alle slags ulike mennesker. Dette er kanskje noe av det som har ført til stedets popularitet, siden det er svært lett å føle seg hjemme er uansett hvor du opprinnelig er fra, eller hva du jobber med.

Restauranten har også vært et viktig trekkplaster etter at samarbeidet med ulike kunstner-foreninger startet, nemlig er det viktig å ha et naturlig samlingspunkt når det kommer tilreisende til øya for å jobbe kreativt. Det er en lettelse at man vet at man kan dra til den lokale kroen, ta seg en øl, og møte nye mennesker etter en hard dag med mye kreativ jobbing.

Trondheim sitt samarbeid med kunstnere fra ulike steder i verden har satt byen på kartet, og Sula håper at nettopp det samme skal skje med deres lokalsamfunn når samarbeidet er oppe og går for fullt. Dermed er det også rimelig å anta at havkroen også vil oppleve større besøkstall i tiden som kommer.

Man har bestemt at et gammelt fyrtårn på øya skal bli omgjort til en kunstnerbolig, noe som i seg selv er en svært kreativ løsning. Fylkeskommunen støtter opp under initiativet og har bestemt seg for å bidra med midler.

Det er dermed flere gode grunner til å legge din neste ferie til Sula.  På din vandring rundt på øya kan du møte kjente internasjonale kunstnere, en hyggelig lokalbefolkning og spise nydelig mat på Leia Havkro.

Sula er en liten øy i Frøya kommune i Trøndelag, som ligger på Store Sula. Det er kun ca. 70 innbyggere som bor der hele året rundt, men befolkningen vokser mye på sommeren da flere tilreisende reiser hit for å oppleve den fantastiske naturen i området.

Øyen har tidligere vært et viktig sted for fisking i Trøndelag, men har de siste ti årene opplevd mye fraflytting. Nå er mye av økonomien basert på turistindustri, og, i fremtiden, forhåpentligvis kunstnervirksomhet.

 Tradisjonen med fisking er dog enda ikke helt borte siden Leia Havkro fortsatt holder stand i lokalmiljøet og serverer nydelige fiskeretter til både lokale og tilreisende. Det er spesielt mye aktivitet restaurantene om sommeren siden det da er mange turister på besøk på øya. Restauranten har blitt en populær destinasjon for turister, og har med årene fått et bedre og bedre rykte blant både lokale og besøkende.